BEKİR İŞLEK ve SEKSEN KAPIYA DOKSAN DEĞNEK ÇALMAK

Av.Ahmet ÇOLAK - ahmetcolak@adanahukuk.com

"Gitme gardaşım Yemen'e
Yemen sıcak dayanaman Kalk borusu er çalınır Sen cahalsın uyanaman "

Ne zaman bir Yemen ağıdı ya da türküsü duysak sanki Yemen'de yüzlerce sene önce değil de dün yaşamışız gibi duygulanırız.

Yemen dört yüz sene boyunca yönetimimizde kaldı.

Kopuşumuzdan bu yana yaklaşık yüz yıl geçmesine rağmen ne kadar da yakınız Yemen'e.

Yemen sanki kapı komşumuz,akrabamız ya da mahallemiz gibi yakın gelmiyor mu size?

Kim bilir belki bu yakın hissiyatın sebebi 300 bin civarındaki Yemen şehidi ve de bu sayının kaç katı olduğunu bilemediğimiz gazilerinin ruhaniyetidir.

Belki de aramızdaki bu riyasız gönüldeşliğin asıl sebebi Anadolu serinliği ile harmanlanan içimizdeki saf ve temiz imanı; Yunus Emre'nin "yemen ellerinde " ilahisi vesilesiyle her an saygıyla andığımız ılık rüzgarların velîsi Veysel Karani hazretleri ile buluşturma isteğidir.

Hz. Süleyman'ın göz açıp kapayıncaya kadar tahtını Kudüs'e getirdiği Saba melikesi Belkıs'ın memleketi Yemen ;gün olur bizi Kabe'yi yıkmaya gelen Fil ordularının komutanı çağdaş Ebrehe'lere karşı durmak için çağırır bizi;Hem de ne çağırış Hz. Süleyman'ın hızı ile gel yetiş diye!

Bazen de Yemen bizi ibret için; Ad kavmine ve yüksek sütunlar sahibi İrem'e, dolayısıyla "süperim" diye büyüklenenlere Rabbimin ne yaptığını göstermek için çağırır belki de...

Bizim ceddimiz " Ki, şehirler içinde, onun bir benzeri yaratılmış değildi." (Kur'an-ı Kerim Fecr 6-8) denilen yüksek sütunların şehri İrem'i yani yalancı cenneti "maddeyi" sahiplenmenin değil gönülleri irem bağına çevirmenin davası peşindedir.

Sebebi ne olursa olsun Yemen bizim yitiğimizdir.

Oralarda bulup getirdiğimiz en değerli şeylerden birisi de Hazret-i Ömer ' in " Peygamber efendimiz size selâm etti. Mübârek hırkalarını size gönderip; "Alıp giysin, ümmetime de duâ etsin diye vasiyet buyurdu" diyerek teslim ettiği şimdi İstanbul'da olan mübârek hırkadır.

Girişte yazdığımız Yemen ağıdı alıp bizi bir anda nerelere götürdü farkında mısınız?Seksen kapıya doksan değnek çaldık.

Didim Noteri değerli arkadaşım Bekir İşlek en son kitabını göndermiş adı: Çukurova Folkloru için Seksen Kapıya Doksan Değnek Çalmak.

Çukurova ve de bilhassa Osmaniye/ Düziçi'nin kaybolmakta olan sözlü halk edebiyatını kayda geçirmek için çalışıyor,çabalıyor bu kültür sonrakilere aktarılsın diye Bekir İşlek büyük fedakarlıklarda bulunuyor.

Bekir İşlek daha öncede Düziçi Halk Kültürünü derleme çalışması ile ilgili Tekeden Teleme Çalmak ve Bir Cerene Av olmak adında iki kitap yayınladı.

Yine derlediği türkülü hikayeleri Prof.Dr.İsmail Görkem ve Ozan Tülüce Çukurovalı Karacaoğlan adı ile kitaplaştırdılar.

Düşüyorum da Düziçi Köy Enstitüsünün açıldığı 1940 yılından bu yana Enstitüde ve Öğretmen Okulunda görev yapan öğretmenlerden İsmail Görkem gibi birkaç halk edebiyatı gönüllüsü çıksa Düziçi'nde birkaç köy düğününe yada kına gecesine iştirak etse halk edebiyatı zenginliğini görüp bunu kayda geçirmeyi düşünse idi işte o zaman belki bir çok kültür mirası ses gök yüzüne savrularak kaybolup gitmezdi.

Neyse ki kardeşim Bekir İşlek bir kültür gönüllüsü olarak taşın altına elini koydu ve sürekli Halk Edebiyatı ürünü derliyor,derlediklerini yayınlıyor, ve "zararın neresinden dönülürse kârdır " diyor.

Son kitap Seksen kapıya Doksan Değnek Çalmak çoğunlukla Âşık Karayiğit Osman'dan derlenen türkülü halk hikayelerini ihtiva ediyor.

Yaşı Otuzun üzerindeki her Düziçili bu türkülü halk hikayelerini kına gecelerinde halk şairlerinden işitmiştir.

Benim neslim ekseriya kına gecesinde olmak üzere uzun kış gecelerinde Ocaklık başında bu hikayeleri ve aralarındaki türküleri ilgi ile dinleyerek büyüdü.Bekir İşlek'in kitabında yer alan ve Âşık Karayiğit Osman'dan derlediği hikayelerden bir kısmı şunlar:Hurşit,Han Mahmut,Gündeşlioğlu,Aşık Garip,Deli Boran Balbörek .

Bu arada yazımızın başındaki Yemen ağıdının da Âşık Karayiğit Osman'dan derlendiğini, adı geçen aşığın baba annesinin Yemen'de ölen kardeşi için bu ağıdı yaktığını belirtelim.

Hayriye bacımın Veysel Karânî fıtratlı çocuğu Bekir İşlek biliyorum ki elindeki dokümanlarla her sene bir kitap yayınlasa daha senelerce bu yayın sürer. O kadar çok derlemesi var yayınlanmayı bekleyen.

Arkadaşım, akrabam, dostum Bekir İşlek mütevazı dünyasında gösterişten ve riyadan uzak şekilde, emsalsiz zenginlikteki Kültürü ile bizi besleyen yoksulluğun diyarı köyümüz Pirsultanlı'ya ve de ilçemiz Düziçi'ne kendince borcunu ödüyor.

Düziçi Folkloru için sabırla fedakârlıkla bizim yerimize de çalışıyor.

Hakkını helal et sevgili Bekir, yolun açık olsun. Rabbim yardımcın olsun …*

Kitabın adı: Çukurova Folkloru için Seksen Kapıya Doksan Değnek Çalmak

Yazan: Bekir İŞLEK

Kitap isteme adresi : Çatı Kitabevi Klodfarer Cd.Dostluk yurdu Sk.4/ 1

Cağaloğlu-İstanbul

* (Ekspres 01.03.2012 )